Nikkelezés

A munkadarabok nikkel bevonata

Nikkel bevonat

Nikkel bevonat

Nikkelezés azon esetekben javasolt, amikor a főként acél, cinkötvény, vas, sárgaréz és ötvözeteinek korrózióvédelme elvárt. A nikkelezés során nem csak egységes fényes felületet, hanem semleges, lúgos és gyengén savas környezetben is jól ellenálló felületet kapunk.

A galvántechnikai gyakorlatban nikkel bevonatot:

  • díszítő célokra
  • védő-díszítő célokra használunk.

A nálunk használt fényes nikkel megjelenése alkalmas díszítő célokra. Általában önálló bevonatként vagy közbenső rétegként alkalmazzuk. E bevonatok tulajdonságai közül a legfontosabb annak külső megjelenése.

Védő-díszítő célra a nikkel bevonatot önállóan vagy réz – nikkel – króm bevonatrendszer tagjaként alkalmazzák.

A réz-nikkel-króm bevonatrendszer lényege, hogy alaprétegként először réz, közbenső rétegként nikkel, végül utolsó rétegként króm bevonat kerül a munkadarabra. Ezzel a felületkezelési technológiával tárgyaink kiválóan ellenállnak a korróziónak, páralecsapódásnak és hőingadozásnak is, miközben megőrzik fényes, csillogó külsejüket. E bevonatok külső megjelenésén kívül rendkívül fontos a leválasztott bevonat kiváló korrózióállósága is.

Nikkelezett munkadarabok.

A leválasztott bevonatok – az elérendő céltól függően – fényvisszaverő képessége, illetve korrózióállósága a legfontosabb.
A galvanikus nikkelbevonatot acél és cinköntvények felületén ún. katódos bevonatnak nevezzük. Ez azt jelenti, hogy a bevonat hibahelyein (karcolások, lyukak stb.) mindig az alapfém korróziója indul meg.
Nikkelbevonaton, a levegőn gyorsan vékony oxidréteg alakul ki, aminek következtében annak fénye jelentősen csökken, elmattul. Ennek megakadályozására a nikkelbevonatokra vékony króm réteget választanak le, és ezzel elérhető, hogy a bevonat fénye megmaradjon. Levegőn, a króm felületén gyorsan passzív film alakul ki, amely kedvezően hat a nikkelréteg korróziós ellenállására. A kiválasztott krómréteg ugyanis nemesebbé válik, mint az alatta levő (főleg fényes) nikkel.
Meg kell jegyezni azonban, hogy a munkakörülmények igényesebbek, ellenben az oldatok és elektrolitok is kényesebbek. Több gondozást igényelnek és drágábbak is, s mindenkor tekintettel kell lenni arra, hogy az alkalmazott adalékok milyen irányban módosítják a bevonat szerkezetét és korrózióvédő értékét (pl. a fényes nikkelbevonat kéntartalma).

A kellő körültekintéssel és gondossággal megválasztott korszerű, fényes technológiákkal műszaki és gazdasági szempontból egyaránt kedvező eredmény érhető el.

Még több információra van szüksége?

Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére, hogy még több előnyös oldalát mutassák be a nikkel bevonatnak és a Cromkontakt Kft. professzionális nikkelezési eljárásának, és kedvező árajánlatot adjanak Önnek.

Győződjön meg szakértelmünkről és a kiváló minőségről, lehetőséget biztosítunk szaktanácsadásra, válasszuk ki közösen az Önnek megfelelő felületkezelési eljárást.

Vegye fel velünk a kapcsolatot