Szemtől szemben a korrózióval – 2.rész

Szemtől szemben a korrózióval – 2.rész

A korrózióról szóló bejegyzésünk második állomása a lyukkorróziót és a réskorróziót veszi górcső alá.

korrózió egyik fajtája a lyukkorrózió                Corrosioncristaline

                                                               Ismerős látvány?

Mint láthatjuk a fenti képeken is, a korrózió fajtái közül a lyukkorrózió és a réskorrózió is igen nagy károkat tud okozni.

Nézzük, mit kell tudnunk errő a két fémzabáló szörnyetegről.

Lyukkorrózió, más néven a pitting

LyukKorrEz az egyik legveszélyesebb és leggyakrabban fellépő formája a korróziónak. Eredményeként szabálytalan alakú lukak jönnek létre a fém felületén.

A lyukkorrózió formáját tekintve sokszor félgömb alakú, viszont ármérője kisebb, mint a mélysége. A folyamat lokalizált jellege miatt jelent komoly veszélyt a fémre.

A pitting elsősorban vason, magnéziumon, rézen ónon, titánon, cinken, cirkóniumon és ötvözeteiken jöhet létre. Ez a típusú korrózió az anyag helyi korrodálódását jelenti, amely a felületi bevonat sérülésein vagy a felületi bevonat hiányakor jelentkezik.

A felületi rétegen áthatolva éles határvonalú, kis felületű, de nagy mélységű korróziós károsodást hoz létre.

Kráter vagy tűszúrás alakú bemélyedések formájában jelentkezik.

Páradús térben a védőbevonatok pontszerű hibáinál leggyakoribb az előfordulása. A lyukak és gócok kialakulását követően a folyamat egyre intenzívebbé válik.

A fém teljese felületén megjelenik bár a fém oldódása csak a kialakult lyukakra korlátozódik.

Réskorrózió

RéskorrózióIde tartoznak mindazok a korróziós folyamatok, amelyek nehezen hozzáférhető helyeken fordulnak elő. Megállapíthatjuk, hogy többé-kevésbé a legtöbb fém hajlamos a réskorrózióra.

A réskorrózió ugyancsak nagy károkat okoz, mert viszonylag kis mennyiségű fém tönkremenetele esetén is a szerkezeti elemek átlyukadását, mechanikai meggyengülését és az illeszkedések meglazulását idézi elő. Főleg az anyag élén vagy résein találkozhatunk vele.

A környezetben fennálló koncentrációs különbségek következtében jön létre (pl.: oxigéntartalom csökkenés). Ezekbe a szűk résekbe beáramlik a levegő nedvességtartalma és a rés felületén megindul a korrózió.

Minden olyan esetben előfordul, ahol érintkező felületekről beszélhetünk. P.: ponthegesztéssel összefogatott lemezek vagy csavaranya és alátét között.

Gondoskodjon alkatrészei védelméről a megfelelő bevonat alkalmazásával  és élvezze hosszútávon  hasznukat.

image (15)

 

 Ha többet szeretne megtudni a korrózióról, és fajtáiról az alábbi oldalon olvashat még róla, illetve kérdés esetén bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, örömmel állunk rendelkezésére!