RoHS

A Cromkontakt, a krómozás és az RoHS (Termékek veszélyesanyag tartalmának korlátozása)

RoHSAz RoHS az Európai Unió veszélyes anyagok használatának korlátozását kimondó direktíva. Az irányelv azokra az elektromos és elektronikus készülékekre valamint alkatrészeire vonatkozik, (beleértve a javításhoz szükséges cserealkatrészeket is) amelyek működéséhez villanyáramra vagy elektromágneses mezőre van szükség.
Csak az a termék hozható forgalomba az EU tagországaiban, amely megfelel az RoHS előírásoknak. Az RoHS megfelelés a forgalmazót terheli. Jelen szabályozások szerint az RoHS megfelelőség bekerült a CE szabályozás körébe, tehát a CE jelölés egyúttal azt is jelenti, hogy a termék megfelel az RoHS szabályainak. Bár az RoHS EU-s direktíva, az Európán kívüli elektronikai és elektronikus berendezések gyártóinak is be kell tartaniuk a szabályokat, ha az EU tagállamaiba importálják termékeiket.

A direktíva célja az egészség és a környezetvédelem, hiszen a korlátozott anyagok mérgezőek és felhalmozódhatnak az élő szervezetben.

Az EU a következő anyagok felhasználásának szigorú korlátozását írja elő:

  • Ólom (Pb)
  • Higany( Hg)
  • Hat vegyértékű króm (CrVI)
  • Kadmium (Cd)

A megengedett koncentrációs értékek:

  • 0,1 tömegszázalék ólom, higany, hat vegyértékű króm esetében,
  • 0,01 tömegszázalék kadmium esetében.

Az RoHS szerint szabályos terméknek az minősül, amelynek egyetlen homogén anyagú összetevője sem tartalmazza a 4 korlátozott anyag használatát az előírt koncentrációnál nagyobb mértékben. Homogén anyagnak tekinthető, ami mechanikai eljárással nem bontható tovább különböző anyagokra.

A Cromkontakt Galvánipari Kft. abszolút megfelel ezen elvárásoknak. A díszítő krómozás Króm 3 fürdőben történik, ami mentes a hat vegyértékű krómtól és a többi korlátozott anyagtól is. Büszkék vagyunk rá, hogy krómozási technológiánk egészség megóvó és környezetbarát!

A magyar jogszabályról bővebben az itt tájékozódhat.