Tömegnikkelezés

A merülőharangos tömegnikkelezés

Merülőharangos tömegnikkelezés.

Merülőharangos tömegnikkelezés.

Kisméretű alkatrészeknél (pl.: csavarok, anyák) fűzés vagy felfüggesztés nélküli tömegnikkelezés ajánlott. Ennek oka, hogy a függesztés helyén, a munkadarab nem érintkezik az elektrolit fürdővel és ezeken a pontokon a munkadarab nem kapja meg a szükséges bevonatot.

Ezért cégünknél a merülőharangos tömegnikkelezést alkalmazunk.

Az eljárás lényege, hogy a munkadarabok alapos előkészítés után, egy ferde tengelyű, műanyag harangba kerülnek. Tömegnikkelezés esetén, ezt a harangot merítjük a galvanizáló kádba. A kád fala mentén helyezkednek el az anódok, a harangban a megmunkálandó alkatrészek.

 

A tengelyen keresztül a harang kis sebességgel forog, így a benne lévő áru folyamatos mozgása biztosítja az egyenletes rétegvastagságot. Töltéskor és ürítéskor a harangot egy elfordító szerkezettel kiemeljük az elektrolit folyadékból. Az alkatrészek a harangban maradnak, míg az elektrolit a perforáción keresztül visszafolyik a galvanizálókádba.

Munkadarabok tömegnikkelezés után.

Munkadarabok tömegnikkelezés után.

A harang további emelésével a munkadarabok forgás közben kiüríthetők. Ezután öblítésre és meleg levegős centrifugás szárításra kerülnek.