Krómozás

Króm, mint bevonat

Krómozás csillogó eredménye

A krómot közismerten kiváló tulajdonságai sokoldalú felhasználásra, ideális védő-díszítő bevonatok készítésére teszik alkalmassá. Erős korróziónak, és nagymértékű kopásnak kitett alkatrészek esetén ajánlott eljárás. Acél, illetve szürkeöntvényekhez használják, de alkalmazható ezenkívül még réz, illetve alumínium ötvözetekhez is.

Krómozás előnyei

 • Lúgos, savas, sós környezetben is ellenálló felület
 • Korrózióállósága kimagasló
 • Kopásállóság
 • Pára lecsapódásnak, hőingadozásnak ellenáll
 • Hőállóság
 • Kemény felületet képez

 

Krómozás típusai

 

Krómozás típusait tekintve megkülönböztetünk díszítő, illetve kemény (műszaki) krómozást.

A díszítő krómozással, a nikkel, vagy réz-nikkel bevonatrendszerre egy vékony, felső króm réteget választunk le. A króm szerepe itt kettős, mivel a korrózióállóság növelése mellett, megszünteti a nikkelbevonat elmattulását is. Így az eredmény egy esztétikus, a kültéri hőingadozásnak és páralecsapódásnak is ellenálló, fényes bevonat lesz. A díszítő krómozást leggyakrabban a fürdőszobai eszközök, illetve autók, és motorok alkatrészeinek krómozása esetén választják.

Krómozás végeredménye egy fényes bevonat

Vállalatunknál díszítő, fényes krómozást használunk.

Az általunk alkalmazott króm 3 technológia környezetbarát, rákkeltő anyagokat nem tartalmaz. Egyenletesebb fedést biztosít, valamint megfelel az Uniós RoHS direktíváknak is.

Kemény krómozás esetén általában közvetlenül választják le, főleg alumíniumra, acélra, vagy színesfémre a króm bevonatot. Azonban nem minden anyag krómozható eredményesen a kemény krómozással. Az erősen ötvözött acélok is ebbe a kategóriába tartoznak. Kopásnak gyakorta kitett alkatrészek, prés-, fröccsöntő- és hidegalakító szerszámok esetén jelentős a kemény krómozás használata.

 

Krómozási eljárások

Krómozási eljárás technológiailag függesztett kivitelben történik. Ekkor az alkatrészeket szerszámokra csíptetjük, vagy felkötözzük. A szerszámok felelősek a stabil függesztésért és a jó kontaktus kialakításáért. A szép végeredményért, szerszámainkat rendszeresen karbantartjuk.

Krómozható alapanyagok

Technológiánk lehetővé teszi:

 • vas
 • sárgaréz
 • zamak
 • alumínium
 • acél alapanyagok galvanizálását.

Krómozható tárgy méretei

Kádjaink mérete 800 mm hosszú, 500 mm magas, illetve 250 mm szélességű. Galvanizáló szerszámainkat úgy alakítottuk ki, hogy könnyű legyen a kezelése és, hogy leghatékonyabban ki tudjuk használni a rendelkezésre álló helyet, ezzel is költséghatékony megoldást nyújtunk Önnek.

 

Még több információra van szüksége?

Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére, hogy még több előnyös oldalát mutassák be a króm bevonatnak és a Cromkontakt Kft. professzionális krómozási eljárásának, és emellett kedvező árajánlatot adjanak Önnek.

Győződjön meg szakértelmünkről és a kiváló minőségről, lehetőséget biztosítunk szaktanácsadásra, válasszuk ki közösen az Önnek megfelelő felületkezelési eljárást!

Tudjon meg többet róla, vegye fel velünk a kapcsolatot!