Szemtől szemben a korrózióval 3.rész

Szemtől szemben a korrózióval 3.rész

A negyedik jelentős korróziófajta: az érintkezési vagy kontaktkorrózió.

Korábbi két posztunkban (Szemtől szemben 1. rész és Szemtől szemben 2. rész) alaposan górcső alá vettük, milyen fajtájú korróziókkal találkozhatunk. Most pedig ismerkedjünk meg az utolsó jelentős korróziófajtával is.

kontaktkorrózióKülönböző fém anyagú alkatrészek összeszerelésénél az érintkezési felületeken, nedvesség hatására üti fel a fejét a kontaktkorrózió. Akármennyire is meglepő, a nedvesség általában víz. Eső vagy a levegőből lecsapódó pára formájában kerül a fémekre. Ebben az esetben mindig a kevésbé nemes fém károsodik, oldódik.
Fontos a két fém felületének viszonya, ugyanis minél nagyobb a nemes fém felülete a kevésbé nemeshez képest, annál nagyobb méretű károsodásra számíthatunk.

 

Kontaktkorrózió a valóságbanKontaktkorrózió alakul ki a következő párosoknál:

 • réz-acél csavarral való kötése esetén
 • horgany lemez- acél csavarral való kötése esetén
 • alumínium lemez- acél csavarral való kötése esetén
 • alumínium lemez- cinkkel galvanizált csavarokkal való kötése esetén

Láthatjuk, milyen sokféle korrózió támadhatja meg alkatrészeinket és most a teljesség igénye nélkül nézzük, mivel jár, ha nem gondoskodunk a megfelelő védelemről!

 1. Esztétikai károsodás. Vagyis tárgyaink elcsúfulnak.
 2. Megnőnek a fenntartási és működési költségeink.
 3. A végtermék minőségének romlásával is számolni kell. Főleg a gyártó berendezések korróziója esetén.
 4. A korrodálódott alkatrészeket és berendezéseket ki kell cserélni, ami nem csak komoly anyagi kiadásokat jelent, de a termelés és működés időszakos kieséséhez is vezethet.
 5. Műtárgyainkat, járműveinket és egyéb berendezéseinket a korrózió következtében olyan mértékű károsodás érheti, hogy azok nem fognak tudni megfelelni a működési és balesetvédelmi követelményeknek.
 6. A berendezések kilyukadása. Egyes esetekben olyan értékes anyagok mehetnek a korrózió következtében tönkre, amelyek költsége túlhaladja az egyéb korróziós veszteségeket.
 7. Ne feledkezzünk meg a korrózió káros melléktermékeiről sem (pl.: rozsda vagy esővíz rézzel való szennyezése) illetve a tárolók, vezetők korróziójának következtében kiömlő anyagok környezeti szennyezéséről sem.

De nem kell aggódni, a korrózió ellen hatásosan védekezhetünk a különböző bevonatok alkalmazásával. A védelem tartósságát pedig a bevonat anyaga, minősége és vastagsága is meghatározza.